Potetlefse

Potetlefser, med bakeutstyr: Takke, bakepinne, rutekjevle og rent kopphåndkle

Nystekte potetlefser, med bakeutstyr: Takke, bakepinne, rutekjevle og rent kopphåndkle

Det hender jeg blir spurt om hvilken kake jeg liker aller best. Da svarer jeg lefse. Veldig rart da, at jeg aldri baker det selv. Enda jeg har utstyret som trenges. Denne julen har jeg omsider gjort noe med det. Her er oppsummering av mine erfaringer så langt: Les videre

Indisk jønnbrød

Tradisjonsrike kaker med ny vri

Tradisjonsrike kaker med ny vri

Min mormor fikk jønnbrød tilsendt fra Tynset. Det er flate, tørre kaker stekt i krumkakejern, røren består bare av fløte og byggmel. Jønnbrød er festmat på Tynset. I «Frie kaker» hadde jeg med oppskriften som en kake uten egg og sukker. I det siste har jeg holdt på med indisk vegetarmat. Det har satt meg på sporet av jønnbrød igjen. Kan jeg steke røren til frityrstekte grønnsaker (pakoras), i krumkakejernet og vil det likne jønnbrød? Ja da. Godt ble det også! Her er oppskriften. Det er nok til ca 15 plater jønnbrød. Brødene kan serveres som de er, eller smøres med smør og sukker, eller smør og brunost. Eller de kan serveres som tilbehør til indisk vegetarmiddag (som en slags hjemmelaget «papadam») med chutney og raita (yoghurtsalat med ristede sennepsfrø).

100 g kikertemel (gram flour eller besan i innvandrerbutikker)
40 g rismel (gjerne den ikke helt finmalte typen)
200 g vann
40 g olje
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver

Bland sammen alle ingrediensene til en litt tynn vaffelrøre. La røren stå og svelle i 30 minutter. Varm opp det elektrisk krumkakejernet. Smør eventuelt jernet med litt olje før du steker kakene. Ha en drøy spiseskje (15 ml) røre midt i jernet, og stek kaken i 2-3 minutter til den er gylden. La kakene avkjøle på rist, de skal være helt tørre og sprø. Hvis det er vanskelig å få kakene til å bli sprø på midten, ha litt mer vann i røren.

Helt tørre jønnbrød med fløte og bygg kan oppbevares i flere uker i tett boks ved romtemperatur. Jeg har naturlignok ikke rukket å teste holdbarheten på disse indiske jønnbrødene, men de har trolig samme holdbarhet.

Disse kakene er sukkerfri, glutenfri, eggfri, melkefri og dermed veganske. Hvis du vil forsøke å lage pakoras med denne røren, kan du dyppe biter av spinat eller grønnkål i røren, og steke i rikelig med olje (det skal frityrstekes, så oljen må stå minst 2-3 cm opp i gryten). Det smaker bedre hvis du har litt krydder i røren først. Forsøk med litt chilipepper, nykvernet pepper eller grovknust spisskummen (eller karve).

Hvis du har 3-4 spiseskjeer sukker (50 g) i røren, vil kakene være litt myke akkurat når du tar de ut av jernet, da kan du rulle dem sammen som krumkaker.

Kakene kan få en liten smak av erter (særlig hvis de stekes lys gule, altså litt lite). Hvis du vil unngå ertersmak, kan du sette melet i stekeovnen ved 180 gC i 8-10 minutter før du bruker det. Varmebehandlingen fjerner ertersmaken, og vil også gi melet en litt gylden farge.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 4. november 2014

 

Bananlapper

IMG_6545

Kaffekos med nystekte bananlapper

Jeg fikk plutselig lyst til å steke lapper. Av en eller annen grunn er det lenge siden sist jeg har gjort det. Jeg tenker på lapper som et bakverk som lages for å spises med en gang, hvis det kommer kaffegjester på besøk, eller hvis ungene er sultne og har lyst på noe godt. Nå hadde jeg kakedeig til bananbrød klar, så hvorfor ikke prøve å steke lapper av noe av deigen. Det ble absolutt vellykket. Her er oppskriften. Kakedeigen var i utgangspunktet nok til et stort bananbrød. Stekt som lapper bør det bli ca 25 stykker.

250 g fullkorn rismel (her fra Demeter, litt finkornet type)
½ ts natron
½ ts salt
1 ½ ts bakepulver
½ ts kanel
½ ts muskat
2 egg
250 g most moden banan (uten skall)
120 g sukker
50 g olje

Bland mel, salt, bakepulver, natron og krydder. Visp sammen egg, banan, sukker og olje i en bolle for seg. Bland forsiktig med melet. Ikke rør mer enn nødvendig. Når alt er blandet sammen må du slutte å røre, så du ikke mister luft.

Bananlapper: Ha olje i en varm stekepanne. Legg en god skje av deigen i stekepannen, med god avstand. Stek lappene ca 2 min på hver side.

IMG_6552

Bananbrød, bananmuffins eller bananlapper laget av samme kakedeig.

Bananuffins: Sett ovnen på 180 gC. Plasser papirformer i ett eller to muffinsbrett. Fordel deigen i formene. Formene skal være 2/3 fulle. Det er nok til 12 store eller 18 mindre muffins.

Bananbrød: Sett ovnen på 180 g C. Smør en brødform med olje.Hell røren i formen. Stek ved 180 gC i 50 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken. Det kan ta ganske lang tid å få et bananbrød gjennomstekt, det kommer an på formen du bruker, og stekeovnen.

Disse kakene er glutenfri og melkefri. Hvis du ikke har rismel, kan du bruke glutenfri melblanding istedet. Hvis du tåler hvetemel, kan du erstatte rismelet med 275 g hvetemel.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 12. oktober 2014

Indisk lunsjkake

Indisk lunsjkake med mais, tomat og broccoli!

I et av kommentarfeltene på bloggen har jeg hatt en samtale med Inger og Cathrine. Inger er i India, og har lært å bruke kikertemel for å lage lunsjkaker. Cathrine vil gjerne at jeg skriver et blogginnlegg om dette. Kikertemel er ikke helt lett tilgjengelig, og finnes hovesakelig i innvandrerforretningene. Det kalles Gram flour eller Besan, og er et kjempefint glutenfritt mel jeg skrev litt om i «Frie kaker«. Jeg synes alle bør ha en pose med kikertemel i skapet, det er svært godt egnet for å jevne sauser, og til å lage frityrrøre for å fritere grønnsaker i olje. I Indisk kjøkken er Gram flour en viktig ingrediens, som brukes for å lage flatbrød, pakoras, sauser, kaker, knask og poora som er en slags tykk pannekake med grønnsakbiter. Oppskriften som følger er min versjon av poora. Inspirasjonen har jeg hentet i den utmerkete indiske «vegatarbibelen»  «Lord Krishna cuisine. The Art of Indian vegetarian cooking» skrevet av amerikanske Yamuna Devi. Kaken er best når den er nylaget, men den holder seg fint i kjøleskap en dag eller to. Den kan spises kald, men er nok best varm eller lunken. Server den gjerne med litt indisk chutney til. Oppskriften er nok til en stor pannekake (eller 8 mindre kaker), som rekker til lunsjmat for to personer:

100 g kikertemel (som du rister først, se under)
1/2 ts bakepulver
1/4 ts natron
1/4 ts nymalt pepper
1/8 ts cayennepepper eller chilipulver
1/2 ts gurkemeie (hvis du har)
1/2 ts salt

Tilsammen 400 g blandete grønnsaker, der ca halvparten er hakket tomat, f.eks. slik:
75 g hakket rød paprika
75 g maiskorn fra boks
75 g broccoli i små buketter
175 g hakket tomat uten skinn (ca 2-3 middels store tomater)

en håndfull finhakket persille, basilikum, timian eller koriander (evt tørket)
60 g vann (litt mer enn 1/2 dl)
60 g matolje

Ha kikertemelet i en tørr stekepanne, og rist melet under omrøring ved svak til middels sterk varme til det blir litt mørkere og ikke lenger smaker av rå erter. Det tar ca 10 minutter. Ha melet over i en blandebolle og avkjøl det. Kok opp 1-2 liter vann. Skjær et kors i toppen av tomatene, og slipp dem oppi det kokende vannet. La dem ligge i vannet i ca 1 minutt, ta dem opp av vannet og over i en bolle med kaldt vann. Ta av skinnet som nå skal være lett å få av. Del tomatene i små terninger. Bland melet med krydder, salt, natron og bakepulver. Ha grønnsakene i en bolle, tøm melet over og rør sammen med en gaffel slik at grønnsakene blir dekket av melet. Hell på vann og rør sammen til melet er helt fuktet, og du får en ganske fast, litt klissete masse. Varm opp halvparten av oljen i en middels stor stekepanne. Fordel massen jevnt utover i stekepannen. Stek pannekaken på middels sterk varme i 10 minutter under lokk til den er gyldenbrun under. Løsne pannekaken forsiktig fra stekepannen med en stekespade. Bruk et flatt lokk (eller en stekeplate) og legg over stekepannen. Hold stekepannen og lokket godt sammen, snu pannen opp ned slik at pannekaken kommer over på lokket. Sett stekepannen tilbake på platen, ha i resten av oljen, og skyv pannekaken tilbake i stekepannen med smørsiden ned. Stek pannekaken under lokk i 10 minutter til. Flytt pannekaken over på et serveringsfat og server varm eller lunken.

Denne lunsjkaken er glutenfri, melkefri, eggfri og sukkerfri. . Den er derfor også vegansk. Den kan varieres i det uendelige ved å tilsette ulike grønnsaker og krydder.

Prøv for eksempel grønne erter, sukkererter, aspargesbønner, gulrotterninger, sellerirot, purre…. Forvell gjerne rotgrønnsakene i kokende vann i 2-3 minutter før du blander dem i melet. Prøv gjerne finhakket fersk chili eller litt fersk revet ingefærrot. Eller hvis du får tak i Ajwanfrø kan du prøve det. Ajwanfrø er veldig gode og aromatiske, og nærmest ukjent i Norge. Du får dem i innvandrerforretningene.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 26. mars 2013

 

 

Frie vafler

Frie vafler med gulrot og kardemomme (uten melk, mel, egg og sukker)

På Matbloggsentralen har de jevnlig utfordringer til medlemmene om å bidra med innlegg fra bloggen på et bestemt tema. Ukens utfordring er vafler, i anledningen den kommende vaffeldagen 25. mars. Det er fristende å svare på en utfording, og mitt svar er selvsagt frie vafler. Tidligere i vinter laget jeg glutenfrie, veganske kuvertbrød med utgangspunkt i en av muffinsoppskriftene i Frie kaker. Poenget var å bruke grønnsakmos både som deigvæske og bindemiddel i deigen, og siden har jeg tenkt at samme framgangsmåte vil være flott til vafler. Vaflene ble kjempegode. Slik gjorde jeg det (til ca 6 vaffelplater):

300 g revne gulrøtter
50 g matolje
125 g glutenfri melblanding (eller hvetemel)
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1/2 ts malt kardemomme
ca 1/2 dl vann

Kjør gulrøtter og olje i blender eller med stavmikser til det blir en fin pure. Tilsett mel, salt, kardemomme og bakepulver, og bland godt til det blir en jevn deig. Skrap deigen ut av blenderen og ha over i en liten bolle. Røren er ganske fast til vaffelrøre å være, men det er fordi mye av vannet er bundet opp av grønnsakfibrene. Varm opp vaffeljernet, smør det med litt olje, og stek en liten vaffelprøve. Spe eventuelt deigen noe vann hvis du synes vaflene blir for tykke, eller tilsett litt mer mel hvis vaflene henger fast i jernet og deler seg i to når du åpner det. Spis vaflene mens de er varme med syltetøy eller brunost.

Disse vaflene er melkefrie, eggfrie, glutenfrie og sukkerfrie. Hvis du tåler mel, kan du bruke hvetemel istedet for glutenfri melblanding.