Revymuffins med sitron

Sitronmuffins klar for kafeen til Nissenrevyen

Jeg har levd tett på Nissenrevyen de siste ukene. Ungdommene har arbeidet bokstavelig talt dag og natt for å få revyen ferdig til premieren 7. januar. Deretter er det to uker med to forestillinger hver kveld. Temaet for revyen er kommunikasjon og sosiale medier. Jeg har frivillig meldt meg for å lage muffins til kafeen, glutenfrie selvsagt. At jeg blogger om kakene er helt i tråd med revyens tema: “Se meg, hør meg”. Jeg har nylig fått tilsendt en gratis vareprøve på finmalt rismel, så da passer det samtidig å teste ut hvordan det fungerer i muffins. Jeg tok ikke sjansen på å bruke rismelet alene siden jeg skal gi bort muffinsene, så det ble en kombinasjon av egg, kikerter (eller for de godt forberedte kakehummus) og rismel. Utgangspunktet er oppskriften på muffins med bønner fra “Frie kaker”. Slik gjorde jeg det til ca 18 muffins:

200 g kakehummus (eller 200 g kokte kikerter)
2 egg
200 g sukker
70 g olje
100 g sitronsaft og sitronfruktkjøtt uten stener og hinner
revet skall fra en sitron
100 g finmalt rismel eller fin glutenfri melblanding (eller 120 g hvetemel hvis du tåler gluten)
2 ts bakepulver

Glasur:
200 g melis
30-40 g sitronsaft (fra en halv sitron)
30 g melkefri margarin, kakesmør eller vanlig smør
revet skall av en halv sitron

Sett ovnen på 220 gC. Gjør klar et muffinsbrett (to hvis du har), sett papirformer i tilsammen 18 hull.

Kjør kakehummus, egg og sukker i blender til det blir en jevn blanding. Tilsett olje, sitronsaft, sitronfruktkjøtt og revet sitronskall og kjør blenderen til fruktkjøttet er finmost og godt blandet med resten. Ha i mel og bakepulver, og kjør blenderen litt til, til alt er blandet. 

NB: Vær oppmerksom på at sitronsaften gjør at bakepulveret begynner å virke med en gang. Hvis du kjører blenderen for lenge, vil muffinsene miste luft og bli flate. 

Fyll muffinsformene halveis opp. Sett det første brettet inn i stekeovnen, stek muffinsene i 5 minuttter ved 220 gC, før du skrur ned varmen til 180 gC og steker i 15 minutter til. 

Muffinsene er ferdig stekt når de er lys brune og en kniv kommer ren ut av en av kakene.

Når du har stekt det ene brettet, skrur du opp temperaturen igjen, og steker det andre brettet. Bruker du varmluft, kan du steke begge muffinsbrettene samtidig, men da bør du senke steketemperaturen 5-10 grader på hvert av de to trinnene.

Glasur: Rør sammen melis, sitronsaft og myk melkefri margarin eller smør til det blir en jevn, smørbar krem. Tilsett eventuelt litt ekstra sitronsaft eller vann. Smør glasuren på muffinsene og strø over revet sitronskall (så tynt og fint som mulig, veldig nyttig med et zest-jern her).og eventuelt noen valmuefrø.

Mer informasjon:

Disse muffinsene er glutenfrie og melkefrie (hvis du bruker melkefri margarin i glasuren). Hvis du tåler hvetemel og har lyst til å bake med kikerter, kan du her erstatte 100 g rismel med 120 g hvetemel.

Finmalt rismel av thailansk type finnes i asiatiske innvandrerforetninger. Det koster ca 20 kr kiloen. Jeg har brukt dette ganske mye sammen med moste kikerter i oppskrifter på bloggen.

Alternativet for glutenfri bakst, er å bruke glutenfri melblanding, som består av en blanding av glutenfritt mel og stivelse fra ulike kilder. Hvis man ønsker å bruke rene produkter, og ikke bor slik at det er lett å få tak i finmalt rismel i butikken, er det kjekt å vite at det går an å få kjøpt dette på internett. Rismelet jeg prøvde her var bittelitt mindre finmalt enn den thailanske typen, men fungerte bra i denne oppskriften sammen med kikertene.

Blogginnlegg av Anne Spurkland publisert 18. januar 2013. Sist oppdatert 14. april 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share