Livs sjokoladekake

IMG_1113-edI helgen har vi feiret vår venninne Livs 60-års dag. Hun setter pris på glutenfrie kaker, og jeg lovet å ta med kake. Siden vi skulle sykle 20 km for å komme fram til festen, måtte kaken tåle transport. Jeg satset på en variant av Marens sjokoladekake, der jeg brukte mangomos i stedet for eplemos, og delfiafett istedet for olje. Mangomos har jeg brukt som kakeingrediens i boken Frie kaker, og delfiafett regnet jeg med ville påvirke konsistensen på kaken, slik at den ble fastere.

Jeg fylte kaken med sjokoladeganasj, men ventet med å ha på kremen til jeg var kommet fram til stedet for festen. Sjokoladekremen og bringebærkremen laget jeg ferdig og hadde med i plastbokser, sammen med sprøytetupper, sprøyteposer og en liten slikkepott.

Kaken ble fraktet i en kaketine i plast som kunne stroppes fast til bagasjebrettet gjennom håndtaket i lokket. Jeg plasserte en justserbar kakering (kanten av sprinformen vil fungere) rundt kaken, og polstret rundt kakeringen med sammenkrøllet papir fra papirinnsamlingsesken, så kaken ikke skulle skli på fatet under transporten. Det fungerte fint. Kaken kom hel og fin fram, og ble godt mottatt.

Til en sjokoladekake på 24cm i diameter trenges:

240 g kokte kikerter (fra en boks eller kokt selv)
160 g revet gulrot
200 g moden mango i biter uten skall eller like mye eplemos (epler kokt med skall uten sukker)
300 g sukker
1 ts salt
150 g smeltet kokosfett eller Delfiafett
60 g kakao
180 g finmalt rismel, thailansk type (eller lys glutenfri melblanding)
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

Sett stekeovnen på 180 gC. Hell av laken til kikertene hvis de kommer fra en boks, og frys den ned til senere bruk. Dette er Aquafaba som er en verdifull kakeingrediens I endel sammenhenger. (Gi eventuelt ertene et raskt oppkok sammen med 1/2 ts natron,. da blir de lettere å finmose i blenderen). Vei opp direkte i kolben erter, gulerøtter og mango og sukker, ha i Certo og salt og kjør hurtigmikseren i 2-3 minutter til alt er godt blandet. Ha i kakao og vaniljesukker og kjør blenderen til alt er godt blandet. Smelt Delfiafettet over vannbad (eller I mikrobølgeovn). Hell fettet i kolben mens blenderen fortsetter å kjøre til fettet er godt blandet inn i massen.  Bland sammen rismel  og bakepulver i en bolle for seg. Hell og skrap ut ertedeigen fra kolben, og bland forsiktig sammen med melet så du mister minst mulig luft. Stek kaken i to deler. Fordel røren I to smurt springformer, 24 cm i diameter. Stek kakene ved 180 gC i ca 25 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken. Har du bare en springform, kan du steke kakene etterhverandre. (Du kan også steke en hel kake og dele den i to etterpå, men det er lettere å få kaken fin og jevn hvis du steker den I to deler).

Kaken fylles med sjokoladeganache og pyntes med sjokolade krem og bringebærkrem. Lag sjokoladeganasj rett før kaken monteres. Den blir stiv og vanskelig å fordele hvis du venter for lenge.

Sjokoladeganasj:
200 g mørk sjokolade uten melk (50-70%)
200 g soyamelk eller bringebærsaft

Kok opp vann I en liten kjele. Sett en liten stålbolle I vannet og ha I sjokoladen. Smelt sjokoladen over vannbadet. Rør inn soyamelken. (Har du ikke soyamelk, bruk bringebærsaft, eplejus eller vann. Så lenge ganasjen inneholder 50% sjokolade vil det fungere). Ta bollen fra vannbadet, og visp blandingen med håndholdt miksmaster til det blir en luftig, litt fast krem. Hvis du visper for lenge, kan ganasj-kremen bli så fast at den kan være vanskelig å stryke utover kaken.

Sjokoladekrem:
200 g sjokoladepulver (Oboy, Nesquick eller liknende som løser seg i kald melk).
50 g kokende vann
1/2 ts salt
200 melkefri margarin eller kakesmør

Rør kokende vann og salt inn i sjokoladepulveret, så det blir en tykk, blank saus.  Visp margarinen luftig. Sped med sjokoladesausen litt etter litt, til det blir en luftig sjokoladekrem.  Sjokoladepulver inneholder lecitin, et emulsjonsmiddel som binder fett og vann, og gjør det mulig å lage fin og luftig sjokoladekrem uten eggeplommer.

Bringebærkrem:
1/2 ts Certo frysepulver (5 g)
50 g melis
30 g fersk bringebærmos eller bringebærsaft
50 g melkefri margarin eller kakesmør

(Bringebærmos lages ved å varme opp friske bringebær i mikrobølgeovn, og gni massen igjennom en tesil for å fjerne frøene. Eventuelt bruker du bare saften fra bærene). Bland godt sammen Certo frysepulver (som inneholder xanthan) og melis. Rør inn bringebærsaften/mosen. Visp margarinn luftig. Visp inn bringebærsausen litt etter litt, til det blir en luftig rosa krem.

Bringebærsyltetøy:
75 g ferske bringebær
30 g sukker

Kok opp bringebær. Tilsett sukker. La småkoke 1-2 min. Avkjøl.

IMG_1128-red
Kaken er fylt med fast sjokoladeganache og pyntet med en myk sjokoladekrem.

Montering av kaken: .
Legg den ene kaken på et kakefat. Smør et tynt lag bringebærsyltetøy på kaken. Fordel sjokladeganasjen i et tykt, jevnt lag oppå. Legg den andre kaken oppå, med bunnen opp, så du får en helt jevn og rett overflate på kaken. Smør eventuelt overskudd av sjokoladeganasjen på toppen og sidene av kaken. Ha sjokoladekremen og bringebærkremen i hver sin sprøytepose med stjernetupp. Dekk sidene av kaken med små stjerner av sjokoladekrem. Fordel den rosa kremen som stjerner jevnt utover toppen av kaken. Sprøyt resten av sjokoladekremen som stjerner mellom de rosa kremdottene. Pynt eventuelt kaken med noen friske, spiselige blomster, slik som fiol, natt-og-dag eller markjordbærblomst.

Denne kaken er glutenfri, eggfri og melkefri og dermed vegansk. Hvis du tåler gluten, kan du bytte ut 180 g rismel med 210 g hvetemel. Hvis du tåler melk, kan du lage sjokoladeganasj med vanlig melk og sjokoladekremen med smør istedet for melkefri margarin.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 20. mai 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share