Rabarbramuffins med marengs

Rababramuffins med italiensk marengs

Matbloggsentralens utfordring denne uken er “rabarbra”. Den utfordringen er det fristende å ta imot. Den syrlige rabarbraen passer veldig godt sammen med søt marengs. I “Frie kaker” har jeg en slik oppskrift på en riktig festekake fylt med rabarbra eller syrlige bær, og dekket med et generøst lag med hvit italiensk marengs. Men ideen kan brukes også i andre sammenhenger. Her har jeg laget rabarbramuffins toppet med marengs. Muffinsene er laget med utgangspunkt i grunnoppskriften på muffins med kikerter fra “Frie kaker” som også er brukt i sitronregnkake. Men siden jeg vil ha marengs på muffinsene, har jeg spart eggehvitene og bare brukt eggeplommene i kakedeigen. Vekten av eggehvitene erstattet jeg med kokt rababra. Det gjorde at kakene ikke hevet seg like mye som vanlig men i stedet fikk en litt syrlig smak av rababraen. Oppskriften er nok til 18 muffins. Jeg hadde med kakene i et tapasselskap, og der fikk muffinsene mye ros:

2 eggeplommer
200 g kokte kikerter (kokt selv eller fra boks)
75 g kokt rabarbramos uten sukker (se under)
150 g sukker
70 g olje
50 g maizenamel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt

Sett ovnen på 180 gC. Ha ca 18 papirformer i to muffinsbrett. Ha i eggeplommene i kolben, og vei opp erter, rabarbramos, sukker og olje direkte i kolben, nullstill mellom hver gang. Vei inn maizenamel, ha i bakepulver og salt, og kjør blenderen litt til, til melet er blandet inn i røren. Ha røren i muffinsformene, de skal ikke være mer enn halvfulle. Bruk gjerne en isskje til å fordele røren. Stek muffinsene ved 180 gC i 15-18 minutter. De skal være ganske flate, og helst ikke fylle muffinsformen helt.

Rabarbrafyll:
200 g rabarbramos kokt uten sukker (se under)
2 ss sukker
2 ts maizenamel rør ut i litt vann
Kok opp rabarbra og sukker. Hell i maizenajevning (mel utrørt i vann) litt etter litt mens rababraen holdes på kokepunktet og du rører hele tiden. Tilsett jevning til rababraen er blitt en passe tykk grøt eller kompott. Den skal kunne plasseres på kakene uten at det renner utover.

Italiensk marengs:
2 eggehviter
200 g sukker
70 g vann
Visp eggehvitene stive med håndholdt miksmaster. Kok opp vann og sukker og la det koke i 2-3 minutter. Mens sukkeret koker visper du eggehvitene litt til med 1-2 ss sukker så massen blir enda stivere. Hell den kokende sukkerlaken i eggehvitene i en tynn stråle mens du visper kraftig hele tiden. Visp 2-3 minutter ekstra. 

Tverrsnitt av rababramuffins

Montering av kakene: Sett stekeovnen på 200 gC. Ta muffinsene ut av muffinsbrettene og plasser dem på et stekebrett. Legg en liten spiseskje rabarbrafyll på hver muffins. Hvis det blir noe til overs fordeler du det på de muffinsene som har fått litt lite. Fyll marengsen i en sprøytepose med stort stjernemunnstykke. Sprøyt en raus topp med marengs på hver muffins. Har du ikke sprøytepose, kan du fylle marengsen i en plastpose og klippe et lite hull i et hjørne, eller fordele marengsen med skje. Sett stekebrettet med kakene i ovnen og stek marengsen i ca 5 minutter ved 200 gC. Marengsen skal bli pent lys brun, så pass på, og ta kakene ut av ovnen når du synes marengsen ser fin ut.

Rabarbramos: Til denne oppskriften trenger du ca 300 g rababra (heller litt mer enn litt mindre). Vask rabarbraen, fjern endene, skjær rabarbraen i 0,5 cm smale skiver. Ha skivene i en gryte med litt vann og kok opp. La rababraen koke i 4-5 minutter til den er blitt mør. Avkjøl. Hvis du har mye rababra, kan du fryse rabarbramosen ned i mindre porsjoner, så du kan lage rababragrøt eller bake rabarbrakaker senere også.

Disse kakene er glutenfrie og melkefrie. Dette innlegget deltar i matbloggsentralens rabarbrautfordring (innlegg nr 39). Gå gjerne inn og se på innleggene, og stem på den du liker best. Avstemning fredag 1. juni kl. 12.00-søndag 3. juni kl. 24.00

 

 

3 hendelser på “Rabarbramuffins med marengs”

  1. Tilbakeping: Highlights fra ukens utfordring – rabarbra!

  2. Hyggelig å høre! Det synes mannen min også…;-). Han er jo stort sett prøvekanin, så lenge det er glutenfritt! Men akkurat kombinasjonen rabarbra/marengs er spesielt god, da. Plukket den opp fra Norsk ukeblads mor Hubro da jeg var 13-14 år gammel.
    Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share