Oreokjeks

Det er kommet krav om å bake Oreokake i heimen. Den må selvsagt være glutenfri, ellers risikrerer jeg å måtte spise opp halve kaken selv. For å komme igang trenger jeg derfor Oreokjeks. Det viktigste med disse kjeksene er at de er bakt med natron, slik at kakaoen blir nesten helt svart i det basiske miljøet. Kjeksene får nødvendigvis også en spesiell smak på grunn av dette valget av hevemiddel. Siden jeg er notorisk ute etter å teste om kaker kan bakes fri for flere enn en nøkkelingrediens, har jeg her prøvd meg på glutenfrie, melkefrie, eggfrie Oreokjeks. Utgangspunktet for oppskriften fant jeg hos Glutenfree girl and the chef. Framgangsmåten er ellers inspirert av oppskriften på glutenfrie, eggfrie sjokoladecookies fra «Frie kaker«. Samme strategi har jeg også brukt her på bloggen, i oppskriften på sjokoladetebrød. Tåler du det meste, kan du selvsagt bruke smør/egg/hvetemel der jeg har brukt en alternativ løsning. Oppskriften er nok til ca 20 Oreokjeks:

175 g lys glutenfri melblanding (her Finax lys mjølmix med Teff)
1/2 ts Certo frysepulver (inneholder xanthan)
50 g kakao
1 ts natron
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt
175 g sukker
135 g melkefri margarin eller kakesmør
60 g maisstivelse (eller ett egg)

Fyll:
75 g melkefri margarin eller kakesmør
125 g melis
1 ts vaniljesukker

Maisstivelse: 80 g vann og 12 g maizenamel røres sammen i en gryte og gies et oppkok under konstant omrøring. Når blandingen nærmer seg kokepunktet og har tyknet til en seig, gjennomskinnelig grøt, tar du gryten av varmen og avkjøler til romtemperatur.

Kjeks: Sett ovnen på 180 gC. Legg et rent bakepapir på en stekeplate. Bland sammen alt det tørre, ha i margarin/kakesmør og smuldre fettet i melet ved hjelp av en miksmaster. Ha i maisklister (eller egg) og elt sammen til en deig. La gjerne deigen hvile en time eller to. Del deigen i mindre emner ca en drøy teskje store (14 g pr stk). Trill ut kuler av deigemnene, legg på stekebrettet med passe avstand (de flyter ikke utover) og klem dem litt flate med bunnen av et glass. Stek kakene i ca 8-10 minutter ved 180gC. De skal være litt myke i midten når de er ferdig stekt. Snu eventuelt brettet etter halvgått tid, slik at alle kakene blir jevnt stekt.

Montering av kakene: Rør sammen fett og melis, smak til med vaniljesukker. Legg en god teskje krem på undersiden av en kake, legg en annen oppå og klem lett sammen.

Disse kakene er glutenfri, melkefri og eggfri, og er dermed også veganske. Hvis du tåler hvetemel, kan du bytte ut glutenfri melblanding og Certo med 210 g hvetemel. Hvis du tåler melk, kan du bruke smør istedet for margarin .